Bezoek eens het Trekkermuseum Nisse:Open vanaf Voorjaar

7. mrt, 2022

Leuk opgezet

Wilt u er weer eens op uit?..Nou misschien is dat dan leuk voor een kort bezoek..
Het ontstaan van het Trekkermuseum Nisse
Al vanaf het begin bij de oprichting van de OTMMZ werd de wens geuit een deel van het materieel op een meer permanente wijze tentoon te stellen in een eigen museum.
Dankzij de inzet van de gemeente Borsele en een subsidie in het kader van Waardevol Cultuur Landschap kreeg men eind 1996 de beschikking over een loods met omliggend terrein.
Reeds in de zomer van 1997 konden de deuren van het trekkermuseum worden geopend voor het publiek.
Doelstelling Museum.
Het museum heeft tot doel een deelaspect van de landbouwhistorie te belichten, en wel de opkomst van de motorisatie. Daar waar de mechanisatie (dus de ontwikkeling van de werktuigen) omstreeks 1850 een aanvang neemt, komt de motorisatie (dus vervanger van het paard als trekkracht) in Nederland aarzelend op gang rond 1913, juist voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Na deze oorlog beginnen de eerste trekkers het land binnen te komen, een ontwikkeling die gestaag doorgaat tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.
Vanaf 1946 neemt de motorisatie, mede dankzij de uit Amerika afkomstige Marshallhulp, op de Nederlandse landbouwbedrijven een grote vlucht, en in 1964 wordt het moment bereikt dat er evenveel trekkers als paarden in gebruik zijn. Daarna gaat het snel, en een aantal jaren later is het paard vrijwel geheel verdwenen. Sinds dat moment is de trekker op het Nederlandse boerenbedrijf niet meer weg te denken.

7. mrt, 2022

Adres

Adres:
Koedijk 2,
4431 PK
's-Gravenpolder.

Deel deze pagina